Λύσανδρος (by Andy97)

Για όσους βαριούνται τα ΑΡΧΑΙΑ αλλά λατρεύουν τη ΜΟΥΣΙΚΗ ......

                                                                                                     (Andy97)

Τραγούδι της Γ΄ Λυκείου

 

Δώδεκα τα χρόνια που περάσανε

Θρανία και αν χαράξανε

Συνθήματα φωνάξανε

 

Δώδεκα μου χρόνια

Μη μ’ αφήνετε

Κλειδώστε μου την πόρτα

Των ονείρων μου όπως πρώτα

Να μη φύγουνε

 

Κι αν μ’ αγαπάς

Το χέρι μη μ’ αφήσεις να γελάς

Στη μνήμη των εφηβικών μας χρόνων

Τι όμορφη η παράβαση κανόνων!!

Η τρέλα που ‘χα  πάντα να ονειρεύομαι

Να τρέμω τη στιγμή να ματαιώσω

Με οδηγό τ’ αστέρια να πορεύομαι

Μα βιάστηκα πολύ να μεγαλώσω

 

Ανέμελά  μου χρόνια θυμίστε μου

Τον κόσμο που υποσχέθηκα να αλλάξω

Τα πράγματα που μίσησα να θάψω

Βαθιά για μια καλύτερη ζωή

 

Μα πάνω απ’ όλα χρόνια χαρίστε μου

Αυτά που εσείς μου μάθατε να αγαπάω

Τους φίλους μου τις πρώτες μου αγάπες

Οι άνθρωποι αξίζουν τελικά

 

Κι αν μ΄ αγαπάς

Το χέρι μη μ’ αφήσεις να γελάς

Στη μνήμη των εφηβικών μας χρόνων

Τι όμορφη η παράβαση κανόνων!!

Η τρέλα που ‘χα  πάντα να ονειρεύομαι

Να τρέμω τη στιγμή να ματαιώσω

Με οδηγό τ’ αστέρια να πορεύομαι

Μα βιάστηκα πολύ να μεγαλώσω

 

Μαζί στις αλητείες, μαζί

Στα ταξίδια του μυαλού συνταξιδιώτες

Και τώρα τι θα κάνουμε μου λες

Στερέψανε του τραγουδιού οι νότες.

Αναστασία Φραγκιαδάκη, Γ4

Αγορά Χρυσού

 

Είναι τελικά προφανές , πως μέσα από δύσκολες καταστάσεις φανερώνεται ο πραγματικός μας εαυτό . Έτσι, η εποχή που περνάει αποκαλύπτει, εκτός από χρέη, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν καλά κρυμμένο μέσα μας: Ένα ανθρωπιστικό ιδεώδες πέρα για πέρα αληθινό, που ο κόσμος τους συμφέροντος είχε πραγματικά ανάγκη, για να επουλώσει τις πληγές του. Συνειδητοποιήσαμε, λοιπόν, πως η ζωή χωρίς να τη μοιράζεσαι είναι άχρωμη κι ανούσια και πως αν προχωράει ξέχωρα από την αλληλεγγύη, σίγουρα της λείπει κάτι μεγάλο για να χαρακτηριστεί ολοκληρωμένη. Όμως, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, βρήκε, η κοινωνία μας, αφορμή να φανερώσει και έναν άλλον εαυτό , αυτόν που ζει εκμεταλλευόμενος τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία.

Και κάπως έτσι, γέμισαν οι δρόμοι του Ρεθύμνου με φωτεινές επιγραφές στολισμένες με την πιο εξευτελιστική φράση: «Αγορά χρυσού». Στη θέση, λοιπόν, των μικροκαταστημάτων, που βάλανε λουκέτο, γιατί τα έσοδα δεν έφταναν για να εξοφληθεί η Δ.Ε.Η και η εφορία, εμφανίστηκαν αυτά τα «χρυσά μαγαζιά», που με χαιρετάνε σε κάθε δέκατο βήμα μου στο δρόμο της πόλης.

Καθώς, λοιπόν, ο άνθρωπος, ο απολυμένος, ο πεινασμένος, ο χαμένος σε λαβύρινθο , προχωράει στο δρόμο, τραβάει την προσοχή του η λάμψη της βιτρίνας,  που γράφει με μεγάλα χρυσά γράμματα: « ο εύκολος τρόπος να κερδίσετε χρήματα». Εμφανίζεται, έτσι, μπροστά του ο από μηχανής Θεός, ο Μεσσίας, που θα του φανερώσει την έξοδο του λαβυρίνθου, ο μεγάλος λυτρωτής, που θα σώσει αυτόν και την οικογένειά του. Και έτσι , το κτήριο αυτό, μοιάζει με το ομορφότερο τραγούδι των σειρήνων, που δεν τον αφήνει να απομακρυνθεί από κοντά του.

Χωρίς δεύτερες σκέψεις, λοιπόν, ο άνθρωπος αυτός πλησιάζει τον κουστουμαρισμένο ιδιοκτήτη-λυτρωτή, γεμάτος αισιοδοξία και ελπίδες. Έπειτα, υποτάσσεται, θέλοντας και μη, στους όρους του παιχνιδιού του καλοντυμένου  ανθρωπάκου και τέλος παραδίδει τα χρυσαφικά της οικογένειας στη ζυγαριά του «καταστήματος».  Το βάρος του χρυσού μετατρέπεται σε χρηματική αξία και τελικά ανταλλάσσονται όλα τα κοσμήματά του με το πιο εξευτελιστικό ποσό, που όμως θα δώσει μια μικρή ανάσα στο μήνα εκείνο.

Όμως, ακόμη και αυτή η μικρή ανακούφιση καταλήγει σε μία επιπλέον ενοχή, σε μία επιπλέον αίσθηση αποτυχίας, γιατί στα κοσμήματα που ανταλλάχθηκαν για αυτές τις πενταροδεκάρες υπήρχε και το μενταγιόν της γιαγιάς του, η ταυτότητα από τη βάφτιση του μικρού του παιδιού, το δώρο του αγαπημένου του φίλου. Και κάπως έτσι , ο «λυτρωτής» κατάφερε να πείσει τον άνθρωπο αυτόν να αντικαταστήσει τα αντικείμενα, που ήταν συνδεδεμένα με τα πιο όμορφα συναισθήματα και τις πιο γλυκές αναμνήσεις, με λίγα χαρτονομίσματα.

Δεν ήταν, λοιπόν, λυτρωτής, αλλά ένας άψογος επαγγελματίας, που ξέρει καλά να εκμεταλλεύεται τον κόσμο, για να επωφεληθεί. Και για μένα, μοιάζει τουλάχιστον λυπηρό, να βρίσκεται σε κάθε τετράγωνο ένας τέτοιος επαγγελματίας, που ντύνεται για μια στιγμή σωτήρας, ώστε να «ψαρέψει» απελπισμένα θύματα. Και μπορεί, όταν θα βγούμε από την κρίση αυτή, τα «χρυσά μαγαζιά» να κλείσουνε και τη θέση τους να πάρουν ξανά τα καταστήματα που είχαν βάλει λουκέτο, όμως μέχρι τότε, θα έχουν σχεδόν χαρισθεί  πολλά μενταγιόν των γιαγιάδων μας και πολλές ταυτότητες των παιδιών. Και όλα αυτά, γιατί στις δύσκολες στιγμές, η κοινωνία καταθέτει τον πραγματικό της εαυτό.

Φραγκιαδάκη Αναστασία, Γ4

Αποφθέγματα 2

…και τώρα η συνέχεια

H ζωή του καθενός είναι οι επιλογές του. Κι εγώ αγαπάω τις επιλογές μου. Ακόμη και σε αυτές που έπεσα έξω. Γιατί ήταν αυτές που με έκαναν να ξεχωρίζω το Ψέμα από την Αλήθεια.

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one. ( Bruce Lee)

Αν εσύ πεις ψέματα στην Κυβέρνηση αυτό θεωρείται κακούργημα, αν η Κυβέρνηση σου πει ψέματα. Αυτό ονομάζεται πολιτική….

Την λευτεριά σου μην την ζητιανεύεις (Ν.Ξυλούρης)

Η γυμνή αλήθεια είναι πάντα καλύτερη από το πιο καλοντυμένο ψέμα.

Τα καλύτερα δεν έρχονται, εμείς τα φέρνουμε.

Think more and do less (E.Herbert Caesari)

Μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει καθαρά. Αυτό που έχει σημασία είναι αόρατο στα μάτια (Ο Μικρός Πρίγκιπας).

If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough. (Albert Einsten)

Ποιος είσαι εσύ που θα με κρίνεις για την ζωή που κάνω; Δεν είμαι τέλειος και δεν χρειάζεται να είμαι. Και πριν ξεκινήσεις να με δείχνεις με το δάχτυλο, βεβαιώσου ότι τα χέρια σου είναι καθαρά. ( Bob Marley)

Εκείνος που αγαπά ποτέ δεν σε εγκαταλείπει. Ακόμη κι αν υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι για να φύγει, θα βρει τον τρόπο να μείνει.

Αυτοί που ονειρεύονται την ημέρα αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα που διαφεύγουν από αυτούς που ονειρεύονται μόνο το βράδυ (Έντγκαρ Άλλαν Ποε).

Προτού αποφασίσεις, άκουσε. Προτού αντιδράσεις σκέψου. Προτού ξοδέψεις κέρδισε. Προτού επικρίνεις περίμενε. Προτού προσευχηθείς, συγχώρεσε. Προτού εγκαταλείψεις, προσπάθησε. (ErnestHemingway)

Πυραμίδα η ψυχή του ανθρώπου, στη βάση της το κτήνος, στην κορυφή της ο Θεός. Στόχος μας ο ανήφορος (Ν. Καζαντζάκης).

Πολλοί άνθρωποι θα γελάσουν μαζί σου και θα σε κοροϊδέψουν, αν πεις αυτό που πιστεύεις και δεν μπορέσουν να καταλάβουν, ίσως γιατί η σκέψη σου να βρίσκεται χρόνια μπροστά από την εποχή μας. Εσύ όμως, αν είσαι σίγουρος γι’ αυτό που λες και έχεις πίστη στον εαυτό σου, να το φωνάζεις κι ας είσαι μέσα στους πολλούς. (Albert Einstein)

 Αυτός που έχει θέληση, δημιουργεί,  και δημιουργεί πάρα πολλά. Αυτό είναι η απόδειξη πως δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο (WilliamShakespeare).

Αποφθέγματα

 

Εκείνο  που χρειάζεται, είναι να ακολουθείς το δρόμο σου ως την άκρη. Η αξία του δρόμου είναι να μη σταματήσεις  ποτέ (Νίκος Καζαντζάκης).

Υπάρχουν δύο μέρες του χρόνου που δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Η μια ονομάζεται χθες και η άλλη αύριο. Η  μέρα που μπορείς να αγαπήσεις, να προσευχηθείς και πάνω από όλα να ζήσεις, είναι το σήμερα. (Dalai Lama)

Είμαστε μέσα σε ένα τεράστιο αυτοκίνητο που πάει κατευθείαν πάνω σε ένα χοντρό τσιμεντότοιχο  κι εμείς τσακωνόμαστε σε ποια θέση θα καθίσει ο καθένας. (David Suzuki)

Οι δύο πιο σημαντικές μέρες της ζωής σου είναι η μέρα που θα γεννηθείς και  η μέρα που θα μάθεις… γιατί!! (MarkTwain)

Νομίζω ότι η κοινωνία μας κυβερνάται από ανθρώπους τρελούς με παρανοϊκές ιδέες. Πιστεύω ότι μας κυβερνούν άνθρωποι μανιακοί και αχαλίνωτοι. Είναι όμως δική μου ευθύνη να στείλω κάθε τρελό εκεί που του ταιριάζει. (John Lennon)

Ώσπου στο τέλος ένιωσα κι ας πα’ να  με έλεγαν τρελό…πως από ένα τίποτα.. γίνεται ο Παράδεισος.

Όταν η επιθυμία για αγάπη νικήσει την επιθυμία για δύναμη, τότε μόνο ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη (Jimmy Hendrix).

Η ευτυχία της ζωής σου, εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεών σου (Μάρκος  Αυρήλιος).

Όταν είσαι λυπημένος, κοίταξε ξανά μέσα στην καρδιά σου και θα δεις ότι πραγματικά κλαις για εκείνο που υπήρξε η χαρά σου. Η Χαρά και η Λύπη έρχονται πάντα μαζί, κι όταν το ένα κάθεται μόνο του δίπλα σου στο τραπέζι, θυμήσου ότι το άλλο κοιμάται στο κρεβάτι σου... (Χαλίλ Γκίρμπαν).

Αν ο τρόπος που σπαταλάς τον χρόνο σου σου αρέσει, αυτό δεν είναι σπατάλη. (John Lennon)

H Γη παρέχει αρκετά, για να ικανοποιεί ο άνθρωπος την κάθε ανάγκη του. Όχι όμως την κάθε απληστία του (Γκάντι).

Μην ξεχνάς πως όταν δείχνεις με το δάχτυλό σου σε κάποιον, τα τρία σου δάχτυλα δείχνουν τον εαυτό σου (Λ. Νάιζερ).

Αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευτείς, μια ώρα να συμπαθήσεις και μια μέρα για να αγαπήσεις. Όμως μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις (Όσκαρ Ουάιλντ).

Επειδή χαμογελάω, δε σημαίνει πως στη ζωή μου όλα είναι τέλεια. Χαμογελάω, επειδή δε γουστάρω κανείς να με λυπάται..!!

Ο πραγματικός άντρας χρειάζεται δύο πράγματα: κίνδυνο και παιχνίδι. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται τη γυναίκα, σαν το πιο επικίνδυνο παιχνίδι. (Φρ.Νίτσε)

Η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, ταξίδι στη φαντασία και ζωή στο κάθε τι. (Πλάτων)

‘’Κι όμως υπάρχει και ένα είδος έρωτα που μπορεί να κρατήσει για πάντα, ο ανεκπλήρωτος έρωτας. (Haris Lithos)

Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά.  (Ν. Καζαντζάκης)

 Έχεις  τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα. (Ν. Καζαντζάκης)

 Αν ήθελα να έχω ψεύτικους ανθρώπους στην ζωή μου θα έπαιζα ακόμα με τις κούκλες μου...

συνεχίζεται… 

Copyright © 2012-2013. 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου. All Rights Reserved.