Συνέδριο για τα δικαιώματα των μαθητών

 

Στα ελληνικά σχολεία η «δημοκρατία» σαν λέξη υπάρχει παντού. Υπάρχει στα βιβλία, υπάρχει στις εκθέσεις των μαθητών, υπάρχει στο στόμα των φιλολόγων. Στην πράξη, όμως; Πόση δημοκρατία υπάρχει στην καθημερινή ζωή του σχολείου; Όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν ένας μαθητής προσβάλει έναν καθηγητή: Τρώει αποβολή. Τι γίνεται, όμως, όταν ένας καθηγητής προσβάλει έναν μαθητή; Τι μπορεί να κάνει ο μαθητής; Τι μπορεί να κάνει το 15μελές (εκτός από το να διοργανώνει εκδρομές);


 Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο τριήμερο συνέδριο με τίτλο:  Ξεστραβώσου! Μάθε τα δικαιώματά σου» (7-8-9 Δεκεμβρίου 2012, Αθήνα). Μαθητές από όλη την Ελλάδα θα καταθέσουν χωρίς λογοκρισία τις εμπειρίες τους, ως «θύματα» ή ως αυτόπτες μάρτυρες. Αν θέλεις να είσαι ένας από αυτούς, δήλωσε συμμετοχή. Θα έχεις την ευκαιρία, όχι μόνο να μάθεις τα δικαιώματα που σου δίνει ο νόμος, αλλά και να τα διεκδικείς. Θα έχεις έναν απευθείας διάλογο με ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία και αποφασίζουν για εσένα (υπουργούς, διευθυντές, καθηγητές). Τέλος, θα γνωρίσεις το Summerhill, ένα διεθνές σχολείο στην Αγγλία, όπου συμβαίνει κάτι σοκαριστικό για την ελληνική πραγματικότητα: μαθητές και καθηγητές έχουν ίσα δικαιώματα(!).


 Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Δημιουργική Ομάδα Schooligans στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση με την Υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Τα έξοδα διαμονής, μεταφοράς και διατροφής των μαθητών εκτός Αττικής που συμμετέχουν θα καλυφθούν από τη διοργάνωση.


Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

www.theschooligans.gr/ksestravosou

 

 

Copyright © 2012-2013. 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου. All Rights Reserved.