Site Books

Ο σπουδαίος Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ (1788 – 1860), έγραφε:

 

Καλό είναι τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουμε για το διάβασμα, να τον αφιερώνουμε αποκλειστικά στα έργα των μεγάλων πνευμάτων που δεσπόζουν μέσα στην ανθρωπότητα και ξεχωρίζουν μέσα στους αιώνες και τους λαούς. […]

Όσο λίγα και να διαβάσεις από τα κακά βιβλία, ποτέ δεν είναι αρκούντως λίγα, και από τα καλά βιβλία όσα πολλά και να διαβάσεις ποτέ δεν είναι αρκούντως πολλά. Τα κακά βιβλία είναι πνευματικό δηλητήριο: καταστρέφουν το μυαλό.

 

Έχοντας στο μυαλό μου τα λόγια του Σοπενχάουερ, επέλεξα ένα έργο (πεζό) από την πνευματική δημιουργία καθενός από δέκα Έλληνες και δέκα ξένους συγγραφείς που πρέπει να διαβάσει κάθε υποψήφιος αναγνώστης της σοβαρής λογοτεχνίας. Η ανάγνωση λογοτεχνίας μπορεί να ανήκει στην λεγόμενη «άχρηστη γνώση» (δηλαδή, δεν «βγάζει λεφτά»), όμως μας μαθαίνει κάτι πολύ σημαντικό:

 

                                                  Να θέτουμε ερωτήσεις για τον εαυτό μας.

 

Με τα λόγια του JamesMcCosh(1811 – 1894):“Το καλό βιβλίο δεν είναι αυτό που σκέφτεται για σένα, αλλά αυτό που σε κάνει να σκεφτείς.”

Είναι αυτονόητο, ότι η ιδανική ανάγνωση θα πρέπει να γίνεται στη γλώσσα του πρωτότυπου κειμένου αν και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.  

(Σημείωση:  Για κάθε βιβλίο αναφέρεται ο εκδότης που μπορεί να βρεθεί σήμερα στα βιβλιοπωλεία. Για παράδειγμα,  Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης του Δημήτρη Χατζή είχε εκδοθεί το 1987 από τις εκδόσεις Κείμενα, αλλά είναι εξαντλημένο. Δυστυχώς, υπάρχουν δυσεύρετες ελληνικές μεταφράσεις αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως το USAτου Τζων Ντος Πάσος που έχει μεταφραστεί μόνο από τις εκδόσεις Οδυσσέας και βρίσκεται δύσκολα.)

 

 

                                                   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

1.   Νίκος Καζαντζάκης,  Αναφορά στον Γκρέκο.  Εκδόσεις Καζαντζάκη.

2.   Παντελής Πρεβελάκης,  Ο Κρητικός (3 τόμοι). Εκδόσεις Εστία.

3.   Στρατής Τσίρκας,  Ακυβέρνητες Πολιτείες (3 τόμοι). Εκδόσεις Κέδρος.

4.   Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης,  Οι Έμποροι των Εθνών. Εκδόσεις Εστία.

5.   Νίκος Καββαδίας,  Βάρδια . Εκδόσεις Άγρα.

6.   Μ.Καραγάτσης,  Ο Γιούγκερμαν και τα Στερνά του (2 τόμοι). Εκδόσεις Εστία.

7.   Διδώ Σωτηρίου,  Ματωμένα Χώματα. Εκδόσεις Κέδρος.

8.   Δημήτρης Χατζής,  Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης. Εκδόσεις Ροδακιό.

9.   Ανδρέας Φραγκιάς,  Η Καγκελόπορτα. Εκδόσεις Κέδρος.

10.  Μένης Κουμανταρέας,  Τα Καημένα. Εκδόσεις Κέδρος.

 

                                                          ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

1.   Φ.Ντοστογιέφσκι,  Αδελφοί Καραμαζώφ (2 τόμοι).  Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος,

      σε μετάφραση Κ. Σίνου.

2.   Λ.Τολστόι, Πόλεμος και Ειρήνη (3 τόμοι). Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Φ.Κονδύλη.

3.   Ν.Χόθορν,  Το Άλικο Γράμμα.  Εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση Β.Κοκκίνου.

4.   Χ.Μέλβιλ,  Μόμπι – Ντικ ή η Φάλαινα.  Εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Α.Κ.Χριστοδούλου.

5.   Tζ.Στάινμπεκ,  Ανατολικά της Εδέμ.  Εκδόσεις Γράμματα, σε μετάφραση Κ.Πολίτη.

6.   Ε.Χεμινγουέη,  Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα.  Εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Α.Παπασταύρου.

7.   Τζων Ντος Πάσος,  USA (3 τόμοι). Εκδόσεις Οδυσσέας, σε μετάφραση Τ.Παπαϊωάννου –

       Ν.Λαμπρόπουλου – Τ.Δενέγρη.  (Αν και το USAβρίσκεται δύσκολα στα βιβλιοπωλεία, αξίζει να το

       διαβάσετε.)

8.   Γ.Φώκνερ,  Άγρια Φοινικόδενδρα.  Εκδόσεις Γράμματα, σε μετάφραση Κ.Πολίτη.

9.   Γκ.Φλωμπέρ,  Μαντάμ Μποβαρύ.  Εκδόσεις Εξάντας, σε μετάφραση Μ.Λυκούδη.

10.  Κ.Ντίκενς,  Μεγάλες Προσδοκίες.  Εκδόσεις Λιβάνης, σε μετάφραση Α.Βερυκοκάκη.

 

Αν ανήκετε στους ανθρώπους για τους οποίους το βιβλίο δεν είναι απλώς μία απόλαυση αλλά ένα πάθος, τότε θα πρέπει να διαβάσετε το διήγημα – αριστούργημα του Φλωμπέρ (το έγραψε σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών): Βιβλιομανία (Εκδόσεις Στιγμή, σε μετάφραση Ε.Χ.Γονατά.).

Ο Φλωμπέρ (1821 – 1880) έγραψε την Βιβλιομανία όταν ήταν μαθητής της πέμπτης τάξης του LycéeCorneilleτης Ρουέν, της ιστορικής πρωτεύουσας της Νορμανδίας, και το διήγημα στηρίζεται σε μία αληθινή ιστορία.

O Forrest Carterκαι η λογοτεχνική απάτη με τίτλο Η Εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου

Ο Forrest Carter ήταν στην πραγματικότητα ο AsaEarl  Carter(1915 – 1979), επιφανές στέλεχος της περιβόητης ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ και συγγραφέας (speechwriter) των ρατσιστικών ομιλιών του κυβερνήτη της Αλαμπάμα GeorgeCorleyWallace, Jr.

Το βιβλίο του Carter(TheEducationofLittleTree, δηλαδή Η Εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου) εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 1976, ήταν στον κατάλογο των BestSellersτων NewYorkTimes(1991) και κέρδισε το βραβείο ABBY(1991). Όμως, σύντομα αποδείχθηκε ότι το ίδιο το βιβλίο ήταν μία απάτη, επειδή ο Carterδεν είχε καμία σχέση με τους Ινδιάνους Cherokeeπου δήθεν τον μύησαν στον πολιτισμό και τον τρόπο σκέψης τους και αυτές τις εμπειρίες αφηγήθηκε αργότερα (όπως ισχυριζόταν) στο βιβλίο του με «λογοτεχνικό» τρόπο. Όταν ερωτήθηκαν Ινδιάνοι Cherokeeγια τα πολιτισμικά στοιχεία που ανέφερε ο Carterστο βιβλίο του, αυτοί γελούσαν επειδή όλα ήταν στη φαντασία του συγγραφέα. Η απάτη του  ρατσιστή Carterδημοσιεύτηκε σε έγκυρες εφημερίδες, όπως TheΝewYorkTimes, TheWashingtonPost, TheIndependentκαι LosAngelesTimes.

Επίσης, Η Εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου κατέχει περίοπτη θέση σε βιβλία με θέμα τις λογοτεχνικές απάτες. (Γιαπαράδειγμα: Laura Browder, Slippery Characters: Ethnic Impersonators and American Identities.The University of North Carolina Press, 2000.)

 

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ήρθαν νέα βιβλία στη βιβλιοθήκη, δωρεά των εκδόσεων Κεδρος.

 

Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου

Φόρεστ Κάρτερ
μετάφραση: Δημήτρης Μιχαήλ

Απαλάχια όρη, Τενεσή. Στα χρόνια της Μεγάλης Κρίσης. Ένα πεντάχρονο αγόρι πηγαίνει να ζήσει με τους παππούδες του, Ινδιάνους Τσεροκί, μετά το θάνατο των γονιών του. Είναι πλέον το Μικρό Δέντρο και ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από τη σοφία της ινδιάνικης παράδοσης. Μαθαίνει να σέβεται τη Φύση και να παίρνει από εκείνη μόνο ό,τι χρειάζεται· να είναι τίμιος με τα αισθήματά του και να μοιράζεται με τους άλλους ό,τι αξίζει· να προσανατολίζεται στις αληθινές αξίες της ζωής, την αγάπη και την κατανόηση· να αγαπά το διάβασμα μέσα από τις βραδιές ανάγωσης που οργανώνει η γιαγιά του, η Όμορφη Μέλισσα, με τις ιστορίες του "κυρίου Σαίξπηρ".

Σ' έναν κόσμο λεηλατημένο από την αδηφαγία των λευκών, το Μικρό Δέντρο εκπαιδεύεται σ' έναν τρόπο ζωής άγνωστο στους περισσότερους ανθρώπους.

Αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Φόρεστ Κάρτερ, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Έιζα Ερλ Κάρτερ, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1977 και έγινε ένα από τα κλασικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας με παγκόσμια απήχηση. Βιβλίο αναφοράς για γενιές αναγνωστών που συγκινήθηκαν από το διαχρονικό, πανανθρώπινο μήνυμά του και ανακάλυψαν σ' αυτό μια εναλλακτική οπτική σ' έναν μηχανιστικό και υλιστικό κόσμο.

"Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου" διακρίθηκε το 1991 με το βραβείο American Booksellers Association Book of the Year, ενώ το 1997 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Richard Friedenberg.

 

Άγρια παιχνίδια

Μαρούλα Κλιάφα

Σε μια επαρχιακή πόλη, ένας δεκαπεντάχρονος έφηβος, άριστος μαθητής, από εύπορη οικογένεια, με πολλούς φίλους, ανοίγει το παράθυρο του σχολείου και πέφτει στο κενό. Γιατί;

Η αστυνομική έρευνα δεν καταφέρνει να δώσει μια πειστική απάντηση.

Την απάντηση, έστω και έμμεση, θα μας τη δώσουν δύο μαρτυρίες: του φιλόλογου καθηγητή και της Αντριάνας, συμμαθήτριας και φίλης του αυτόχειρα. Και οι δύο αφηγητές, καθένας από τη δική του οπτική γωνία, επιχειρούν να ανασυνθέσουν τα γεγονότα που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας. Μιλούν για τις συνθήκες ζωής όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο περίγυρο και αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά της ζωής των σύγχρονων εφήβων. Μιας ζωής φαινομενικά εύκολης-οικονομική άνεση, φλερτ, διασκέδαση-αλλά στην πραγματικότητα ζοφερής, όπου κυριαρχεί η σωματική και ψυχολογική βία, ο καταναγκασμός, ο φόβος της απόρριψης και το άγχος για το μέλλον.

 

 

Η άλλη φωνή

Άννα Γκέρτσου - Σαρρή

Για τη Μαρίνα η Γ΄Λυκείου δεν είναι μόνο η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον της. Είναι και μια χρονιά ανησυχιών και διλημμάτων. Γύρω της, αυτοί που συνθέτουν τον ιστό της προσωπικής της ιστορίας: ο πατέρας - πιεσμένος επαγγελματικά -, η μητέρα - πάντα παρεμβατική -, ο χαϊδεμένος μικρός αδερφός κι ο θείος που λύνει όλα τα προβλήματα. Και ο φοιτητής. Η Μαρίνα τον ερωτεύεται, αλλά υποψιάζεται κάποια μυστική σχέση του με τη συμμαθήτριά της την Υβόννη. Μέσα από αντιζηλίες και καχυποψίες, η αλήθεια αποκαλύπτεται και αναδεικνύεται η δύναμη της προσφοράς και της φιλίας. Πάνω απ’ όλα, αυτή τη χρονιά πρέπει να κάνει την επιλογή της: Νομική, με την έτοιμη επαγγελματική λύση, ή η Σχολή που ονειρεύεται; Η Μαρίνα θα αφουγκραστεί την "άλλη" φωνή, τη φωνή του εσωτερικού της κόσμου, που τη μεταμορφώνει από ευαίσθητη έφηβη σε έναν ώριμο άνθρωπο. Για τη Μαρίνα αυτή είναι η χρονιά της ενηλικίωσης., τη φωνή του εσωτερικού της κόσμου, που τη μεταμορφώνει από ευαίσθητη έφηβη σε έναν ώριμο άνθρωπο. Για τη Μαρίνα αυτή είναι η χρονιά της ενηλικίωσης.

 

 

 

Γιορτή μαθητικής δημιουργίας 2014

Μαθητές & Εκπαιδευτικοί από Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου επικοινωνούν, εκφράζονται, δημιουργούν, συνθέτουν και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης & των εργασιών τους στο πλαίσιο υλοποίησης πολύμηνων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων – Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών Θεμάτων –από την Κυριακή 4 μέχρι την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 στην Αίθουσα του Δήμου Ρεθύμνου «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Φεστιβάλ με τίτλο «Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας στο Ρέθυμνο», που αποτελεί την επισφράγιση των κόπων μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

8η Εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου

8η Εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου

από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας διοργανώνουν και φέτος την 8η εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου.

Το πολιτιστικό αυτό γεγονός εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού του 15ου Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, ενώ την εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου διοργανώνουν στο Ρέθυμνο οι μαθητές του Ομίλου Γαλλοφωνίας που λειτουργεί στο σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Γαλλοφωνίας πρόσφατα απέσπασε την 1η θέση ανάμεσα σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2014 που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας.

Οι ταινίες θα προβληθούν από τις 4 έως τις 11 Απριλίου 2014, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κρήτης, που βρίσκεται στους χώρους του σχολείου, στα Περιβόλια.

Οι επιλεγμένες ταινίες για προβολή στο Ρέθυμνο διαπραγματεύονται την επίκαιρη -στους καιρούς μας-  θεματική "ο 'άλλος' και ο κόσμος", αφού τα σενάριά τους αφορούν στην "διαφορετικότητα", από τη μεριά της κοινωνίας, αλλά και από τη μεριά του ίδιου του "διαφορετικού". Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα προβολής ταινιών είναι το εξής:

Διαβάστε περισσότερα: 8η Εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου 

Copyright © 2012-2013. 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου. All Rights Reserved.