ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ήρθαν νέα βιβλία στη βιβλιοθήκη, δωρεά των εκδόσεων Κεδρος.

 

Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου

Φόρεστ Κάρτερ
μετάφραση: Δημήτρης Μιχαήλ

Απαλάχια όρη, Τενεσή. Στα χρόνια της Μεγάλης Κρίσης. Ένα πεντάχρονο αγόρι πηγαίνει να ζήσει με τους παππούδες του, Ινδιάνους Τσεροκί, μετά το θάνατο των γονιών του. Είναι πλέον το Μικρό Δέντρο και ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από τη σοφία της ινδιάνικης παράδοσης. Μαθαίνει να σέβεται τη Φύση και να παίρνει από εκείνη μόνο ό,τι χρειάζεται· να είναι τίμιος με τα αισθήματά του και να μοιράζεται με τους άλλους ό,τι αξίζει· να προσανατολίζεται στις αληθινές αξίες της ζωής, την αγάπη και την κατανόηση· να αγαπά το διάβασμα μέσα από τις βραδιές ανάγωσης που οργανώνει η γιαγιά του, η Όμορφη Μέλισσα, με τις ιστορίες του "κυρίου Σαίξπηρ".

Σ' έναν κόσμο λεηλατημένο από την αδηφαγία των λευκών, το Μικρό Δέντρο εκπαιδεύεται σ' έναν τρόπο ζωής άγνωστο στους περισσότερους ανθρώπους.

Αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Φόρεστ Κάρτερ, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Έιζα Ερλ Κάρτερ, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1977 και έγινε ένα από τα κλασικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας με παγκόσμια απήχηση. Βιβλίο αναφοράς για γενιές αναγνωστών που συγκινήθηκαν από το διαχρονικό, πανανθρώπινο μήνυμά του και ανακάλυψαν σ' αυτό μια εναλλακτική οπτική σ' έναν μηχανιστικό και υλιστικό κόσμο.

"Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου" διακρίθηκε το 1991 με το βραβείο American Booksellers Association Book of the Year, ενώ το 1997 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Richard Friedenberg.

 

Άγρια παιχνίδια

Μαρούλα Κλιάφα

Σε μια επαρχιακή πόλη, ένας δεκαπεντάχρονος έφηβος, άριστος μαθητής, από εύπορη οικογένεια, με πολλούς φίλους, ανοίγει το παράθυρο του σχολείου και πέφτει στο κενό. Γιατί;

Η αστυνομική έρευνα δεν καταφέρνει να δώσει μια πειστική απάντηση.

Την απάντηση, έστω και έμμεση, θα μας τη δώσουν δύο μαρτυρίες: του φιλόλογου καθηγητή και της Αντριάνας, συμμαθήτριας και φίλης του αυτόχειρα. Και οι δύο αφηγητές, καθένας από τη δική του οπτική γωνία, επιχειρούν να ανασυνθέσουν τα γεγονότα που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας. Μιλούν για τις συνθήκες ζωής όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο περίγυρο και αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά της ζωής των σύγχρονων εφήβων. Μιας ζωής φαινομενικά εύκολης-οικονομική άνεση, φλερτ, διασκέδαση-αλλά στην πραγματικότητα ζοφερής, όπου κυριαρχεί η σωματική και ψυχολογική βία, ο καταναγκασμός, ο φόβος της απόρριψης και το άγχος για το μέλλον.

 

 

Η άλλη φωνή

Άννα Γκέρτσου - Σαρρή

Για τη Μαρίνα η Γ΄Λυκείου δεν είναι μόνο η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον της. Είναι και μια χρονιά ανησυχιών και διλημμάτων. Γύρω της, αυτοί που συνθέτουν τον ιστό της προσωπικής της ιστορίας: ο πατέρας - πιεσμένος επαγγελματικά -, η μητέρα - πάντα παρεμβατική -, ο χαϊδεμένος μικρός αδερφός κι ο θείος που λύνει όλα τα προβλήματα. Και ο φοιτητής. Η Μαρίνα τον ερωτεύεται, αλλά υποψιάζεται κάποια μυστική σχέση του με τη συμμαθήτριά της την Υβόννη. Μέσα από αντιζηλίες και καχυποψίες, η αλήθεια αποκαλύπτεται και αναδεικνύεται η δύναμη της προσφοράς και της φιλίας. Πάνω απ’ όλα, αυτή τη χρονιά πρέπει να κάνει την επιλογή της: Νομική, με την έτοιμη επαγγελματική λύση, ή η Σχολή που ονειρεύεται; Η Μαρίνα θα αφουγκραστεί την "άλλη" φωνή, τη φωνή του εσωτερικού της κόσμου, που τη μεταμορφώνει από ευαίσθητη έφηβη σε έναν ώριμο άνθρωπο. Για τη Μαρίνα αυτή είναι η χρονιά της ενηλικίωσης., τη φωνή του εσωτερικού της κόσμου, που τη μεταμορφώνει από ευαίσθητη έφηβη σε έναν ώριμο άνθρωπο. Για τη Μαρίνα αυτή είναι η χρονιά της ενηλικίωσης.

 

 

 

Γιορτή μαθητικής δημιουργίας 2014

Μαθητές & Εκπαιδευτικοί από Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου επικοινωνούν, εκφράζονται, δημιουργούν, συνθέτουν και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης & των εργασιών τους στο πλαίσιο υλοποίησης πολύμηνων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων – Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών Θεμάτων –από την Κυριακή 4 μέχρι την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 στην Αίθουσα του Δήμου Ρεθύμνου «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Φεστιβάλ με τίτλο «Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας στο Ρέθυμνο», που αποτελεί την επισφράγιση των κόπων μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

8η Εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου

8η Εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου

από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας διοργανώνουν και φέτος την 8η εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου.

Το πολιτιστικό αυτό γεγονός εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού του 15ου Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, ενώ την εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου διοργανώνουν στο Ρέθυμνο οι μαθητές του Ομίλου Γαλλοφωνίας που λειτουργεί στο σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Γαλλοφωνίας πρόσφατα απέσπασε την 1η θέση ανάμεσα σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2014 που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας.

Οι ταινίες θα προβληθούν από τις 4 έως τις 11 Απριλίου 2014, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κρήτης, που βρίσκεται στους χώρους του σχολείου, στα Περιβόλια.

Οι επιλεγμένες ταινίες για προβολή στο Ρέθυμνο διαπραγματεύονται την επίκαιρη -στους καιρούς μας-  θεματική "ο 'άλλος' και ο κόσμος", αφού τα σενάριά τους αφορούν στην "διαφορετικότητα", από τη μεριά της κοινωνίας, αλλά και από τη μεριά του ίδιου του "διαφορετικού". Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα προβολής ταινιών είναι το εξής:

Διαβάστε περισσότερα: 8η Εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου 

Συναυλία 27-03-2014

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 27/3/2014

ΩΔΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΩΡΑ: 20:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σας καλούμε να συμμετέχετε στη συνάντηση σχολικών χορωδιών  την Κυριακή 11 Μαϊου  2014.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο, ώρα 18:00.

Χρόνος συμμετοχής κάθε χορωδίας μέχρι και 15 λεπτά.

Ελάτε να τραγουδήσουμε και να γνωριστούμε!

Δηλώσεις συμμετοχής ως τις 31 Μαρτίου. Διοργάνωση: Τμήμα Παιδείας  Δήμου Ρεθύμνου / Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου

Copyright © 2012-2013. 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου. All Rights Reserved.