Ερωτόκριτος και Μαθηματικά

Ποια μπορεί να είναι η σχέση των μαθηματικών με την έμμετρη ποίηση και τον Ερωτόκριτο; Αυτό κλήθηκαν να ανακαλύψουν μαθητές της Γ΄ τάξης, στις 11 Μαΐου, μέσα από μια βιωματική διδακτική παρέμβαση που προσπάθησε να δώσει σώμα σε αφηρημένες μαθηματικές έννοιες εντάσσοντάς τες στο οικείο ποιητικό πλαίσιο του Ερωτόκριτου, αλλά και να αναδείξει τη μαθηματική υπόσταση του έργου και πώς αυτή μπορεί να μετουσιωθεί σε μουσική και χορό. Μαθητές και καθηγητές έγιναν ποιητές μαντινάδων, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, δίνοντας έτσι ζωή σε μαθηματικά και Ερωτόκριτο.

Το μάθημα σχεδιάστηκε με άξονες τις κλίσεις, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα όλων των παιδιών της τάξης. Στόχος ήταν να προβληθεί η δυναμική που κρύβεται στην αποδοχή της μοναδικότητας του καθενός και της καθεμιάς μας. Όπως γράψαμε, άλλωστε, σε μια μαντινάδα:

Είμαστε σύνολο καλό, μαζί θα πορευτούμε

και στην κορφή θα φτάσουμε και ένα θα γεννούμε.

Τη δράση υλοποίησε η φιλόλογος παράλληλης στήριξης, Τάνια Σιάκκα, με την υποστήριξη της καθηγήτριας μαθηματικών, Λαμπρινής Αλεξίου. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο μουσικός και εισηγητής εκπαιδευτικού σεμιναρίου για την αξιοποίηση του ρυθμού στη διδασκαλία, Γιάννης Παπατζανής, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Διαβάστε τις μαντινάδες μας εδώ.

E- twinning project 2017-18 «Golden number, where are you?»

 

 

 

Το 2018 η μαθηματική κοινότητα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Το έτος 2018 ανακηρύχτηκε από το ΥΠΠΕΘ  « Έτος μαθηματικών». Βασικοί στόχοι της ανακήρυξης  αυτής είναι η ανάδειξη  της σημασία των μαθηματικών στην ανθρώπινη ζωή, καθώς και η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για το μάθημα.

Ένα από τα θέματα που επιλέχθηκαν  να μελετηθούν στο σχολείο μας  κατά το σχολικό έτος 2017-18, στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας της Β’ τάξης  ήταν  «Η χρυσή τομή στη τέχνη και στη φύση».  Στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας ενσωματώθηκε  το  e-twinning  πρόγραμμα «Goldennumberwhereare  you,  ως μια προσπάθεια να επεκταθεί η  συνεργατική διερευνητική μάθηση  εκτός των ορίων της τάξης. Το πρόγραμμα συνδυάζει τους δύο κεντρικούς πυλώνες των μαθηματικών,  την  Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,  με τη φύση, το ανθρώπινο σώμα, τον κόσμο που μας περιβάλλει  Η υλοποίηση του προγράμματος αποτέλεσε ευκαιρία να προσεγγιστούν οι στόχοι του «Έτους μαθηματικών», όχι μόνο στα στενά πλαίσια  της σχολικής μας κοινότητας,  αλλά μιας διευρυμένης, η οποία ξεπερνά τα εθνικά  μας σύνορα.  Η χρήση της τεχνολογίας στην υλοποίηση του προγράμματος ήταν καθοριστική. Το πρόγραμμα «Goldennumberwhereare  youμπορείτε να το επισκεφτείτε στη διεύθυνση:  https://twinspace.etwinning.net/44277/home

 

To πείραμα του Ερατοσθένη

Στις 20 Μαρτίου 2018, την ημέρα της εαρινής ισημερίας το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση που διοργανώθηκε από τα ΕΚΦΕ Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ) και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο καθηγητής Φυσικής Χαλκιαδάκης Κωστής και 12 μαθητές της Α Λυκείου στις 12.30μμ. την ώρα δηλαδή που είναι το ηλιακό μεσημέρι στο Ρέθυμνο επανέλαβαν το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της γης, μετρώντας τη σκιά που σχημάτισε μια κατακόρυφη γραμμή από μαρκαδόρο πάνω σε ένα τζάμι...

Για να συνεχίσετε πατήστε την εικόνα:

 

 

English on the Spot Festival 2016

Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες Αγγλικών των δημόσιων Σχολείων της Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπ/σης του Ν. Ρεθύμνου και η αρμόδια Σχολ. Σύμβ. διοργανώνουν για έκτη (6η) συνεχή χρονιά το English on the Spot Festival.

Το φεστιβάλ είναι διήμερο και στη διάρκειά του οι μαθητές και μαθήτριες με τους καθηγητές τους έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν στο κοινό και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, projectsκαι εργασίες που δημιούργησαν:

Α. κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών,

Β. για το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, που φέτος έχει θέμα Smile out loud!”.

Το θέμα είναι κοινό για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι εργασίες πρέπει να περιλαμβάνουν παραγωγή γραπτού ή προφορικού λόγου στα αγγλικά και μπορούν να είναι: γραπτό κείμενο, αφίσα, κατασκευή, βίντεο, powerpoint, τραγούδι, θεατρικό, κ.ά.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαΐου 2014 και περιλαμβάνει έκθεση των εργασιών στο «Σπίτι του Πολιτισμού» Ρεθύμνου, προβολή βίντεο, παιχνίδια και δραστηριότητες onthespot, ενώ το Σάββατο το βράδυγίνεται ηπαρουσίαση των ‘ζωντανών’ συμμετοχών, - θεατρικών, τραγουδιών, κλπ- στην Πλατεία Μικρασιατών της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Το 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου στις Βρυξέλλες

Your Europe, Your Say 2014

Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή…

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (συμβουλευτικό όργανο της Ε.Ε.) διοργανώνει τα τελευταία πέντε χρόνια μία εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν 3 μαθητές από κάθε χώρα-μέλος. Οι μαθητές, που είναι 16-17 ετών,  καλούνται να συζητήσουν 14 πρωτοβουλίες για μια καλύτερη Ευρώπη. Οι προτάσεις τους αποστέλλονται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Το πρόγραμμα  πραγματοποιήθηκε φέτος στις Βρυξέλλες από τις 26 μέχρι τις 28 Μαρτίου. Συμμετείχαν 84 μαθητές και 31 καθηγητές από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Το Σχολείο μας κληρώθηκε ανάμεσα σ’ όλα τα σχολεία της χώρας για να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Με κλήρωση επίσης αναδείχτηκαν οι μαθητές Αλεξανδράκης Γιώργος, Αλεξανδράκη Διαμάντω και Καμπανιέρη Ελένη. Στις 26/3 οι μαθητές με η συνοδεία της Διευθύντριας του Σχολείου μας, κ. Πετρακάκη Αναστασίας, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες όπου έλαβαν μέρος στις διαδικασίες.

Διαβάστε περισσότερα: Το 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου στις Βρυξέλλες

Copyright © 2012-2013. 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου. All Rights Reserved.