"Εγώ κι εσύ μαζί"

Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η UNICEF ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των αξιών της ειρήνης, της ανοχής, της διαλλακτικότητας, της αλληλεγγύης, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα κατά της βίας και του ρατσισμού.

Το πρόγραμμα/διαγωνισμός “Εγώ και εσύ μαζί, για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς βία και ρατσισμό” τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε νεαρούς μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχει σκοπό να τους ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει για το πώς να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά, χωρίς βία και ρατσισμό. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους και τη υποστήριξη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων τους, αναλαμβάνουν δράση διοργανώνοντας σειρά δραστηριοτήτων μέσα και γύρω από το σχολείο π.χ. αθλητικούς αγώνες, ποδηλατοδρομίες, θεατρικά παιχνίδια, εκθέσεις φωτογραφίας, ομιλίες με συμμετέχοντες αθλητές κ.α.

Η υποβολή των δράσεων γίνεται με αποστολή email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως τις 15 Μαΐου 2014 ή με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του ΔΚΟΕ.

 Η αξιολόγηση θα γίνει από ειδική Επιτροπή και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή το φθινόπωρο 2014, με τη συμμετοχή μαθητών, καλλιτεχνών, αθλητών και Ελλήνων Ολυμπιονικών. Όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Σχέδιο υλοποίησης Προγράμματος

Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, για δική τους διευκόλυνση, μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1ο: Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου ορίζεται ένας εκπαιδευτικός ως υπεύθυνος υλοποίησης του Προγράμματος. Αυτός με τη σειρά του προσδιορίζει μια ομάδα μαθητών που θα συμβάλει με ιδέες και δραστηριότητες στην ανάπτυξη του Προγράμματος. Το Πρόγραμμα μπορεί να αφορά μια ή περισσότερες τάξεις ή ακόμα καλύτερα ολόκληρο το σχολείο.

Βήμα 2ο: Η ομάδα έργου των μαθητών αναλαμβάνει να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις αξίες της ειρήνης, της ανοχής, της διαλλακτικότητας και της αλληλεγγύης, από τους διαδικτυακούς τόπους της UNICEF www.unicef.gr και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας http://www.olympictruce.org αλλά και από άλλους σχετικούς οργανισμούς και στη συνέχεια να ενημερώσει σχετικά τους άλλους συμμαθητές. Όλοι μαζί θα αποφασίσουν τις δράσεις που θα αναλάβουν.

Ενδεικτικά :
1. Συζήτηση στην τάξη για την αξία της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφορετικότητας.
2. Οργάνωση δραστηριότητας στο χώρο του σχολείου όπως: μουσική παράσταση, θεατρικό δρώμενο, αγώνα δρόμου, ποδηλατοδρομία ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες με θέμα την ευγενή άμιλλα.

Βήμα 3ο: Υλοποίηση των δράσεων οι οποίες γίνονται σε ημερομηνία που καθορίζουν τα σχολεία. Η υλοποίηση μπορεί να γίνει και σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα (που μπορεί να ονομασθεί Ημέρα Δράσης, Εβδομάδα Δράσης κ.τ.λ.), όπως επιθυμεί το σχολείο. Ενδεικτικές ημερομηνίες που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για δράσεις μεμονωμένα ή συνδυαστικά:
1. 16 Νοεμβρίου Διεθνής Ημέρα κατά της Μισαλλοδοξίας
2. 19 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της κακοποίησης του παιδιού
3. 20 Νοεμβρίου Ημέρα Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Παιδιών
4. 5 Δεκεμβρίου Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού
5. 11 Δεκεμβρίου Ημέρα του παιδιού – Ημέρα της UNICEF
6. 18 Δεκεμβρίου Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες
7. 20 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης
8. 8 Μαρτίου Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης
9. 21 Μαρτίου Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Βήμα 4ο: Παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δράσης τους σε ειδική τελετή στο σχολείο με συμμετοχή όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Βήμα 5ο: αίτηση για το διαγωνισμό θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι τις 23:59 μμ. στις 15/5/2014 με έναν εκ των δύο παρακάτω τρόπων:
α) με email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. αναγράφοντας τα στοιχεία του σχολείου (όνομα, δ/νση, τκ., τηλ.), το ονοματεπώνυμο των μαθητών που συμμετέχουν στη δράση, τα στοιχεία του υπεύθυνου καθηγητή (όνοματεπώνυμο και τηλ. επικοινωνίας –κατά προτίμηση κινητό-) και επισυνάπτοντας έγγραφο με την περίληψη της/των δράσης/εων, φωτογραφίες και λοιπό υποστηρικτικό υλικό ή
β) με τη συμπλήρωση της φόρμας στην ιστοσελίδα του ΔΚΟΕ www.olympictruce.org Κάθε σχολείο θα αποστείλει συνολικά τις δράσεις του σε ένα έγγραφο.

Βήμα 6ο: Ειδική Επιτροπή αξιολογεί τις δράσεις και επιλέγει τις καλύτερες για βράβευση σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2014. Όλα τα σχολεία θα πάρουν αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής. Περίοδος υλοποίησης του Προγράμματος: Νοέμβριος 2013 - Μάιος 2014 Η έγκριση δίδεται για το τρέχον σχολικό έτος 2013-2014.

Το Πρόγραμμα είναι δωρεάν και προαιρετικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα πραγματοποιηθεί, χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων και μετά από συνεννόηση με τους/τις Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων, ενώ για τη συμμετοχή των μαθητών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων αυτών. Επισημαίνεται επίσης, ότι κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή διανομής οποιουδήποτε υλικού, η οποία αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση, καθώς και η αποφυγή προβολής ή διάθεσης μη εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού υλικού. Η συνεργασία με τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων της οικείας Δ/νσης κρίνεται απαραίτητη. Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος παρακαλούμε, όπως αποστείλετε στην Δ/νση ΣΕΠΕΔ (Τμήμα Β΄) σχετικό απολογισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:
Ελένη Μαλανδράκη
Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Τηλ: 210 36 11 023

Copyright © 2012-2013. 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου. All Rights Reserved.