Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σχολικό έτος 2013-2014, Α’ τετράμηνο.

Σχολική μονάδα: 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου

ΤΑΞΗ Α’

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαθιουδάκη Λίτσα

ΤΙΤΛΟΣ :         Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

Υποθέματα:

Α)Η ιστορία και ο πολιτισμός της διατροφής

1.      Η εξέλιξη του ανθρώπου και η εξέλιξη της διατροφής: βίοι παράλληλοι

2.      Διατροφικές συνήθειες λαών και πολιτισμών

3.      Η διατροφή στη Μινωική Κρήτη και στην αρχαία Ελλάδα

4.      Κρητική κουζίνα: το ελαιόλαδο, χρυσάφι της κρητικής γης

Β) Υπερκατανάλωση – πείνα – υποσιτισμός

1.      Καταναλωτικά πρότυπα- ο ρόλος της διαφήμισης

2.      Η οικονομική κρίση επηρεάζει την ποιότητα της διατροφής

3.      Το διατροφικό πρόβλημα του πλανήτη

4.      Τα αίτια της πείνας και του υποσιτισμού

 Γ) Ξέρουμε τι τρώμε;

1.      Πρωτεΐνες ,λίπη, Υδατάνθρακες, ανόργανες ουσίες και βιταμίνες

2.      Χημικά πρόσθετα τροφίμων

3.      Τα 6 διατροφικά παραστρατήματα του πολιτισμού

4.      Οι 9 Διαιτητικοί νόμοι

 

 Δ)  Η γενετική ρύπανση στην διατροφή: αόρατος και ύπουλος εχθρός

 

1.      Οι συνέπειες της βιομηχανοποίησης στην παραγωγή

2.      Μεταλλαγμένα: λύση ή απειλή;  Ευκαιρία ή κίνδυνος;

3.      Τα διατροφικά σκάνδαλα στις ανεπτυγμένες χώρες

4.      Μπορούμε να επιβιώσουμε «βιολογικά»

 

Περιγραφή: Στα πλαίσια αυτής της ερευνητικής εργασίας θα προσπαθήσουμε να ερευνήσουμε  τη σύνδεση ανάμεσα στην κοινωνική-οικονομική εξέλιξη και στην εξέλιξη της ανθρώπινης διατροφής. Να μάθουμε δηλ. πως οι εκάστοτε κοινωνικές-ιστορικές συνθήκες διαμόρφωναν τις διατροφικές συνήθειες.

Να καταγράψουμε τους κινδύνους που προέρχονται από την τροφική βιομηχανία και απειλούν την ποιότητα ζωής και την ίδια τη ζωή του σημερινού καταναλωτή.

Τέλος να επικεντρώσουμε στην  «αόρατη» απειλή των μεταλλαγμένων τροφών και τα μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία όλων μας.

 

 

 

Μέθοδος: Η ερευνητική προσέγγιση θα γίνει με συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων:

·         Έρευνα σε σχετικά περιοδικά και εφημερίδες

·         Συνέντευξη με διαιτολόγο

·         Αναζήτηση πληροφοριών από ιστότοπους αρμόδιων οργανισμών

·         Συνέντευξη με ηλικιωμένους Κρητικούς (παππούδες-γιαγιάδες) για τη δική τους διατροφή όταν ήταν νέοι.

·         Επίσκεψη σε ένα supermarketγια έλεγχο συσκευασιών.

·         Επίσκεψη στη λαϊκή αγορά για συζήτηση με βιοκαλλιεργητές.

·         Συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών για την οικογενειακή μας διατροφή.

 

11111111111111111111111111111111

11111111111111111111111111111111

11111111111111111111111111111111

11111111111111111111111111111111

11111111111111111111111111111111

11111111111111111111111111111111

11111111111111111111111111111111

11111111111111111111111111111111

11111111111111111111111111111111

11111111111111111111111111111111

11111111111111111111111111111111

 

 

 

 

Copyright © 2012-2013. 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου. All Rights Reserved.